« Actiepunten eind 2022»

Gepubliceerd op 18-11-2022

Klik hier voor de ‘Actiepunten eind 2022 

Hierin vind je onder meer de volgende actuele thema’s:

Einde opbouw fiscale oudedagsreserve

Vanaf volgend jaar kun je geen pensioen meer opbouwen in een fiscale oudedagsreserve (FOR). In deze bijdrage lees je wat daarvan de gevolgen zijn en of het zinvol is om dit jaar nog een laatste dotatie te doen aan de FOR.

 

Anticipeer op versobering bedrijfsopvolgingsregeling

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de schenk- en erfbelasting speelt een belangrijke rol bij de overdracht van familiebedrijven. Maar de regeling staat ter discussie en de kans is groot dat de BOR volgend jaar wordt versoberd. In deze bijdrage lees je hoe je hierop kunt anticiperen.

 

TEK voor energie-intensieve mkb

Vanaf volgend voorjaar komt de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) beschikbaar voor energie-intensieve mkb-bedrijven. In deze bijdrage lees je wat de regeling op hoofdlijnen zal inhouden en aan welke voorwaarden jouw bedrijf moet voldoen om er gebruik van te kunnen maken.

 

Anticipeer op wijziging winstgrens

De eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting gaat in 2023 omlaag en het tarief omhoog. De winst van je bv wordt daardoor zwaarder belast in de eerste tarief en eerder belast in de tweede tariefschijf. Wat je nog in 2022 kunt doen, lees je in deze bijdrage.

 

Vrije ruimte tijdelijk extra omhoog

De vrije ruimte in de werkkostenregeling gaat in 2023 tijdelijk extra omhoog. In deze bijdrage lees je wat de verhoging concreet inhoudt en hoe je daarvan zo optimaal mogelijk kunt profiteren.

 

Actie voor herstel box 3 of niet?

Het herstel van de te hoge box-3-heffing zorgt voor veel discussie. In deze bijdrage lees je hoe dit herstel is geregeld en of je daartegen nog actie kunt ondernemen.

 

Stel hoge jubelton veilig

De schenkingsvrijstelling eigen woning (ook wel jubelton) wordt op 1 januari 2023 verlaagd. Wat je opties nog zijn om hierop te anticiperen, lees je in deze bijdrage.

 

Heb je vragen?

Hopelijk is onze ‘Actiepunten eind 2022’ jouw deskundige kompas bij de fiscale, juridische en financiële veranderingen waar jij en jouw onderneming in 2023 voor komen te staan!

Wil je meer weten over de toepassing van bepaalde regels of wil je graag een toelichting op een onderwerp uit deze Actiepunten eind 2022? Bel of mail ons. Wij helpen je graag verder.

2023bouw-390x225-1668760410.jpg