« Actiepunten 2023»

Gepubliceerd op 20-11-2023

Klik hier voor de  ‘Actiepunten eind 2023’

Hierin hebben we enkele belangrijke thema’s uit de Belastingplannen 2024 en andere wet- en regelgeving  voor je op een rij gezet met praktische actiepunten. Hiermee kun je je voorbereiden op de nieuwe regels en het einde van bestaande regels. Zo kun je risico’s vermijden of een voordeel behalen.  

In deze ‘Actiepunten eind 2023‘ vind je onder meer de volgende actuele thema’s:

Einde extra afschrijven op nieuwe bedrijfsmiddelen (pagina 4)

Alleen op investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen die je in 2023 doet, mag je direct al tot maximaal 50% over de aankoopprijs minus restwaarde afschrijven ten laste van de winst. Meer afschrijven in 2023 betekent minder belastbare winst, dus minder inkomstenbelasting betalen.

Check schulden bij je eigen bv en los zo nodig af (pagina 8)

Op 31 december 2023 controleert de Belastingdienst voor het eerst of je meer dan € 700.000 van je bv hebt geleend. Het meerdere wordt dan belast met 26,9% als aanmerkelijk belangvoordeel in box 2.  In dit artikel lees je wat je nog kunt doen om aan deze box-2-heffing te ontkomen.

Twee tariefschijven in box 2 (pagina 9)

Vanaf volgend jaar kent box 2 twee tariefschijven. Een laag tarief van 24,5% en een hoog tarief van 33%. Of en hoe je hierop kunt anticiperen lees je in deze bijdrage.

Benut optimaal verruimde vrije ruimte (pagina 10)

De vrije ruimte in de werkkostenregeling is in 2023 tijdelijk extra hoog. Volgend jaar wordt de ruimte structureel lager. In deze bijdrage lees je hoe je daarvan nog zo optimaal mogelijk kunt profiteren.

Bereid je voor op start minimumuurloon? (pagina 13)

De invoering van het minimumuurloon kan gevolgen hebben voor salarisschalen, arbeidscontracten en cao’s. Daarop zul je jouw administratie moeten aanpassen. De ins en outs lees je in dit artikel.

Benut verruimde lijfrentepremieaftrek (pagina 16)

De invoering van de Wet toekomst pensioenen biedt je ruimere mogelijkheden om lijfrentepremies af te trekken. In deze bijdrage lees je wat die mogelijkheden zijn en hoe je deze al in 2023 kunt benutten.

Laatste keer jubelton (pagina 19 )

De schenkingsvrijstelling eigen woning (ook wel jubelton) is verlaagd. Dit jaar kun je voor het laatst de jubelton benutten en mogelijk ook nog de oude hoge jubelton uit 2022. Je leest het in deze bijdrage.

 

Heb je vragen?

Hopelijk is onze ‘Actiepunten eind 2023’ jouw deskundige kompas bij de fiscale, juridische en financiële veranderingen waar jij en jouw onderneming in 2024 voor komen te staan! 

Wil je meer weten over de toepassing van bepaalde regels of wil je graag een toelichting op een onderwerp uit deze Actiepunten eind 2023? Bel of mail ons. Wij helpen je graag verder.

actiepunten-1700511654.jpg